Над 46 000 зрелостници и 26 000 квестори се стягат за

...
Над 46 000 зрелостници и 26 000 квестори се стягат за
Коментари Харесай

Матури 2022: Вместо ковид мерки - транспортни блокади

Над 46 000 зрелостници и 26 000 квестори се стягат за утрешната първа наложителна матура по български език и литература. В София се чака към 9200 младежи да се явят на изпита, който вместо с коронавирус ограничения ще бъде придружен от блокади. Протестиращите превозвачи са уверили просветния министър, че няма да блокират пътищата до 8:30 ч., с цел да могат 12-класниците да се придвижат умерено до учебните заведения. Същото обаче не може да се каже сигурно за чиновниците на градския превоз в столицата, поради чийто митинг рейсовете евентуално ще закъсняват за разписанията си.

Т.г. матурата стартира в 8:30, а не в 8 ч., както бе предходни години, за по-спокойна организация на изпита както в образователните заведения, по този начин и за учениците. Зрелостниците към този момент би трябвало да са получили служебната си записка в кое тъкмо учебно заведение ще поставят изпита. От т.г. тя може да е в електронен вид, т.е. ще може да се покаже и по телефона. Освен нея, те би трябвало да носят и документ за идентичност, с цел да бъдат позволени до залите. Местата си следва да заемат до 8 ч., което значи, че следва да отидат до учебните заведения към половин час по-рано - към 7:30 ч.

Задължително е да имат черен химикал. " Това е значимо поради сканирането на изпитните работи. Черният химикал допуска по-голяма разграничителна дарба, която да подсигурява четимостта на попълнения материал ", изясни шефът на РУО-София Ваня Кастрева  Тя посъветва учениците да пропътуват авансово пътя до учебното заведение, в което са разпределени, с цел да няма закъснели или объркали мястото.

 

БЛОКАДА

Миналата седмица просветният министър Николай Денков беседва с уредниците на националния митинг на превозвачите, приканвайки ги да съобразят дейностите си с обстоятелството, че над 46 000 младежи в цялата страна на следващия ден ще се явят на наложителен изпит, от който в огромна степен зависи бъдещето им. Днес той разяснява, че е получил уверения от тях, че учениците ще могат гладко да стигнат до учебните заведения.

" Вчера изпратихме писмо до кмета на София госпожа Фандъкова, защото за момента само градският превоз в столицата дава някакви сигнали, че може и да не се съобрази с това условие. Надявам се и те да проявят разсъдък и всичко да е наред ", заяви той, настоявайки пред Фандъкова да даде позволение за митинг чак след 8:30 ч., до когато и градският превоз да работи обикновено. Днес обаче тя разяснява, че режимът за митингите е осведомителен, а не позволителен, т.е. не се знае дали чиновниците на превоза ще съобразят началния час на стачката си със старта на матурата. Протестът им е разгласен за 8 ч., само че Фандъкова напомни, че учениците би трябвало да са заели местата си до 8 часа, т.е. би трябвало да избегнат тапите.

Днес следобяд от синдиката на транспортните служащи към КТ " Подкрепа " увериха, че ще създадат изключение за учениците по пътя им към изпитите. " Ако има просрочен възпитаник наоколо до тези кръстаовища, ще имаме служебни коли. Ако се наложи, ще ги закараме до учебните заведения ", даде обещание Иван Кирилов от синдиката пред

Зрелостници разясниха по-рано пред , че са добре готови за матурата, само че ги е боязън да не закъснеят. " Както разбрах, и градският превоз няма да работи. Аз съм с кола, в случай че улиците са затворени, това ще е доста огромен проблем ", споделя Александра. " Има такава заплаха, само че аз си карам мотор, тъй че ще мина ", спокоен е Александър. " Аз още не знам къде ще бъде моята матура, само че ще потегли, когато се постанова, с цел да съм сигурен, че ще стигна в точния момент ", декларира Мартин.

 

ОТ ЦЕНТЪРА ДО ГАРА ИСКЪР

Родители се оплакаха пред " Сега ", че синът им е разпределен от центъра на столицата, където е учебното заведение му - Търговско-банковата гимназия, чак в Гара Искър. Друг негов съученик пък би трябвало да държи матурата в " Люлин ", трети - в " Сухата река ". " Кому е нужно това разкарване, нали към този момент на всички места има камери против преписване ", ядосват се те, изчислявайки, че би трябвало да станат най-малко в 6 ч., с цел да стигнат до 7:30 в учебното заведение, като и това не е несъмнено дали и това време ще е задоволително на фона на задаващите се митинги. " В дребните обитаеми места, където има единствено едно учебно заведение, учениците остават да държат матурата на същото място. Защо небъде по този начин на всички места? Така се получава неравнопоставеност с останалите ", разясняват още засеганти. 

 

ПРОЩАПУЛНИК

За първи път на матурата по български език тази година младежите ще имат 1/3 по-малко творби и ще избират между в взаимозависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Въпросите с избираем отговор ще са единствено 22, с осем по-малко от м.г. за да не може единствено с налучкване на отговорите на тези въпроси да се изкара тройка. Ново т.г. е и по-високата летва - изпитите ще се считат за издържани при най-малко 30 т., които носят оценка " междинен 3 ". Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За първи път тази година втората наложителна матура, която е на 20 май, няма да е по предмет по желание, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. Така, за първи път т.г. ще има опция да се държи втори наложителен държавен зрелостен изпит и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство - несъмнено, при изискване, че те са изучавани като профилиращи.

При изпитите по избор пък, които могат да са до два на брой, учениците могат да избират между български език и литература, непознат език, в това число японски, китайски, корейски и така нататък, математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия. Именно поради 3 пъти по-големия брой на изпитите т.г. и организацията на матурите ще е по-сложна - ще се наложи да има изпити и заран, и следобяд.

 

Повече за тазгодишните матури може да видите тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР